Macro objectieven

Wil je iets kleins goed en groot vertonen, dan heb je iets goeds nodig. Attributen zoals macro objectieven zijn dan een must.

Het scherpstellen van een objectief behoeft altijd een minimale afstand tussen het objectief en het onderwerp. Vaak merken we dat onze cursisten denken dat dit te maken heeft met de brandpuntafstand van de lens. Niets is echter meer waar!

Een macro objectief is een objectief waarmee het mogelijk is om voorwerpen zo te fotograferen dat deze even groot op de sensor worden afgebeld als dat ze in werkelijkheid zijn of groter. Daartoe zijn speciale objectieven nodig omdat bij een opname die in dezelfde grootte dat laat zien wat gefotografeerd wordt (iets dus met een vergrotingsfactor van 1 fotograferen) dat alleen kan als het objectief onder andere op een (vaak veel) kortere afstand dan normaal van het te fotograferen object scherp gesteld kan worden. Op dergelijke objectieven staat dan ook 1:1 afgebeeld. Op veel objectieven staat echter iets als 1:3.5, wat betekent dat 1 cm op de foto 3,5 cm in werkelijkheid is. Deze objectieven verkleinen dus en zijn daarom niet geschikt voor echte macro fotografie (wat begint bij 1:1).

Het is mogelijk met een macro objectief met een brandpuntsafstand van 60 mm te werken, maar ook met grotere brandpuntafstanden zoals bijvoorbeeld met een Tamron 90 mm F/2.8 SP AF DI Macro, die altijd veel geprezen werd, of de wat nieuwere maar relatief dure SIGMA 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro. Het zal duidelijk zijn dat dit laatste objectief prima gebruikt zou kunnen worden voor portretfotografie omdat het beschikt over een brandpuntafstand van 105 mm.

Macro lenzen zijn, door hun specifieke bouw, vaak erg prijzig. Het is mogelijk om met goedkopere oplossingen ook macro foto's te maken. Een voorzetlens bijvoorbeeld lijkt veel op een filter omdat deze op een normaal objectief wordt geschroefd. In feite houd je hiermee een vergrootglas voor de lens. Ook kunnen bijvoorbeeld tussenringen of omkeerlenzen worden gebruikt. Al deze oplossingen zijn goedkoper dan een macro objectief, maar kennen daarmee ook nadelen waar het betere macro objectief geen of in ieder geval veel minder last van heeft.

Het voordeel van een macro objectief met een langere brandpuntafstand is dat je als fotograaf niet heel erg dicht op het te fotograferen onderwerp hoeft te 'zitten' om het goed te kunnen fotograferen. Vooral bij het fotograferen van levende insecten is dit natuurlijk een voordeel. Een ander voordeel is dat het objectief, omdat het verder van het onderwerp af staat, minder snel een schaduw over het beeld zal werpen.

Bij macro fotografie spelen scherptediepte en vertekening een enorm belangrijke rol. Om die reden worden de betere macro lenzen voorzien van allerlei hoogwaardige technologien om de beste foto's te kunnen maken.