Een hedendaagse fee

Wil je er ook uitzien als een hedendaagse fee uit een fantasieverhaal? Dat kan met behulp van Photoshop en dit artikel!

Over een fee

Een fee bestaat natuurlijk niet echt, maar toch hebben we er een zekere voorstelling van. Een fee is meestal vrouwelijk, hoewel films zoals In de ban van de Ring daar wel verandering in hebben gebracht. Een fee is in ieder geval aantrekkelijk en knap. Ze kan vliegen maar ook toveren en zelfs wensen vervullen.

In veel westerse verhalen is een fee een klein wezentje, kwetsbaar en teer dat leeft van nectar en slaapt in bloemen. Maar dat is lang niet in alle culturen het geval. Soms associeert men feeën met spoken of engelen die uit de hemel zijn gestuurd. Soms worden ze zelfs als heksen beschouwd.

De westerse fee is echter een soort Tinkerbell. Knap, klein, lief en vol met goede bedoelingen. Maar na alle maatschappelijke veranderingen beschouwen we dat beeld misschien ook wel een beetje als teveel stigmatiserend. 

Hoe het ook zij, een fee blijft iets magisch houden en leuk dus om er zelf mee aan de slag te gaan. Alles kan en mag natuurlijk, er is immers niets wat werkelijk is. Het enige wat echt is, is het model dat we voor deze foto hebben gefotografeerd. We zullen haar in Photoshop ombouwen tot een hedendaagse fee.

Knap, dat wel, maar ook stoer en van een gewoon postuur. Iets wat meer past in deze tijd en wat daarom volgens ons tussen de lieve en kwetsbare Tinkerbell en een stoere Na’vi krijger uit Avatar uit moet komen. Dus hup, aan de slag!

De bewerkingen

Lees de foto (zie afb 1) in Photoshop in. Druk op Ctrl+J om een kopie van het origineel te krijgen. Plaats boven deze layer met een Solid Color Adjustment Layer de kleur die je wilt gaan gebruiken voor de huid. Zet de Blend Mode van deze Adjustment Layer op Color en de Opacity op 50%. Gebruik het mask van deze layer om alleen de huid te laten verkleuren. Je hebt hierdoor afb 2 gekregen.

Download van internet ergens een oor. Bijvoorbeeld een oor van een vleermuis. Plaats deze op de juiste plaatsen en gebruik een zachte brush op het mask van het oor om hem in de haren te verwerken. Door de oren onder de Solid Color Adjustment Layer te plaatsen en het mask op de oren aan te passen, krijgen de oren dezelfde kleur als de huid (zie afb 3).

Nu moeten we de ogen wat groter maken. Door op Shift+Alt+Ctrl+E te drukken, worden alle bewerkingen in een nieuwe layer bijeengebracht. Kies nu Filter > Liquify, druk op B voor de Bloat Tool en vergroot de ogen. Zoals je ziet in afb 4 hebben we ook de wenkbrauwen vergroot en de ogen met de Liquify tool iets verder uit elkaar geplaatst.

Aparte aandacht kan uitgaan naar de irissen in de ogen. Je zou er voor kunnen kiezen om die te vergroten of te verkleuren zoals in dit artikel wordt beschreven. Ons fotomodel heeft echter zulke prachtige ogen dat we dat hier niet wilden doen.

We moeten nu iets soortgelijks met de neus doen. Deze moet wat groter en een beetje rechthoekig worden om extra kracht en stoerheid uit te kunnen stralen. Met de Polygonal Lasso Tool hebben we daarvoor de vorm van de neus op het gezicht getekend en op Ctrl+J gedrukt. Hierdoor krijg je een layer waarin zich alleen die vorm bevindt. Druk op die layer met de muis en houd Ctrl ingedrukt. De vorm wordt hierdoor geselecteerd. Kies opnieuw Filter > Liquify en druk op W. Met deze Forward Warp Tool kun je nu de neus naar de zijkanten toe werken. Druk op Ok als je klaar bent. Werk de neus bij door het mask van de neus te gebruiken. We hebben nu afb 5 gekregen.

We gebruiken nu de Burn en Dodge tool om de huid accenten te geven. Selecteer de Burn Tool. Door te kiezen voor Shadows en een lage Exposure kun je net zoals ons de donkere strepen over het gezicht tekenen. We hebben de Dodge tool op dezelfde manier gebruikt om de lichtere stippen te kunnen maken, maar je bent natuurlijk vrij om alle patronen aan te brengen die je maar leuk vindt!

In ons geval vonden we het leuk nog enkele andere kleuren aan te passen. Door een Selective Color Adjustment Layer boven de foto te plaatsen en de schuifregelaar voor magenta naar -100% te brengen voor alle rode kleuren, werd de haarkleur onnatuurlijk geel.

Met Select > Color Range selecteerden we de groene kleur van het vest en konden hiermee een mask maken voor een Hue/Saturation Adjustment Layer zodat we het vest gemakkelijk konden verkleuren. Nu hebben we afb 7 gekregen.

Dan plaatsen we nog wat sterren op de achtergrond en met de Clone Stamp Tool verlengen we de haren. Binnen enkele minuten van een mooi meisje naar een mooie fee zoals op afb 8. Leuk toch?

 

Afb 1: De uitgangsfoto
Afb 2: De huid verkleurd met een Solid Color Adjustment Layer en een Blend Mode
Afb 3: Oren geplaatst en mee gekleurd
Afb 4: De ogen en wenkbrauwen vergroot
Afb 5: De neus verbreed voor wat meer stoerheid
Afb 6: Met de Dodge en Burn tool een tekening aangebracht
Afb 7: Het vest en de haren op verschillende manieren verkleurd
Afb 8: Achtergrond en de lengte van de haren aangepast