Newborn Photography

Als er iets de laatste jaren booming was binnen de fotografie, dan was het wel babyfotografie, en dan met name de fotografie van net geboren baby’s. Newborns van hooguit een paar weken oud worden hiermee vereeuwigd.

Geposeerde baby shoots

Vaak worden de baby’s gefotografeerd in een studio of bij de klant thuis waarbij props (=rekwisieten) worden gebruikt om een bepaalde sfeer neer te zetten. Dit zijn typische geposeerde shoots waarvan op het internet erg veel voorbeelden te vinden zijn. Omdat de baby’s in dit vroege stadium van hun leventje nog veel rusten, zie je ze op veel foto’s slapend of slaperig.

Fotografen die dit soort gestileerde foto’s maken, hebben een keur van props verzameld zoals grote kunstbloemen, grappige pakjes of andere kinderkleding, beren en pluche dieren, verschillende backdrops, kussens en schapenvachten. In de verste verte doet deze stijl daarom denken aan productfotografie

Lifestyle baby shoots

Een aantal fotografen kiest er juist voor om niet dit soort geposeerde, zowat stockachtige foto’s te maken, maar richt zich meer op een soort huiselijke spontane fotografie. Deze foto’s worden dan ook vrijwel altijd bij de klant thuis gefotografeerd en het liefst met natuurlijk licht. Er worden ook geen props gebruikt.

Deze laatste stijl zorgt voor meer natuurgetrouwe en meer realistische foto’s waarbij ook vaak de ouders worden mee gefotografeerd. Een stijl die overeenkomt met wat wel Candid Photography wordt genoemd. Er zit minder opzet achter de foto’s en de fotograaf wacht eerder op het goede moment dan dat hij de scene maakt.