10 tips voor beginners

Een cursist vroeg eens tijdens de cursus compositie of de docent hem, als beginnende fotograaf, kon voorzien in top 10 lijstje van tips om snel betere foto’s te kunnen maken. Dit behoorde weliswaar niet tot deze cursus, maar hij gaf aan dat hij een beetje vastliep en graag verder op weg geholpen wilde worden. Onze docent hoefde daar niet lang over na te denken en schudde deze tien tips uit zijn mouw.

 1. DOEL
  Zorg dat je weet wat je wilt fotograferen en hoe je dat wil laten zien. Als je dat eenmaal weet is de rest voornamelijk ‘techniek’. Voor het te weten komen wat je wil gaan fotograferen en hoe je dat wil laten zien, heb je geen camera nodig, maar goede ogen, inzicht, een mening en creativiteit. Wees de regisseur van je opname.

 2. DICHTBIJ
  Zorg dat je dicht bij datgene komt wat je wilt fotograferen. Maak niet de fout er teveel omheen te willen ‘vangen’.

 3. REGEL VAN DRIE
  Haal je onderwerp uit het midden en leg het op een van de ‘regel van drie’ punten.

 4. FOCUS
  Stel op de juiste plaats scherp, bij mensen is dat vrijwel altijd de ogen.

 5. ACHTERGROND
  Zorg voor een rustige, liefst egale, achtergrond. Lukt dat niet, maak de achtergrond onscherp door het diafragma daar op aan te passen.

 6. OOGHOOGTE
  Maak alleen heel bewust foto’s van boven of beneden. Normaal gesproken moet je de foto’s parallel op ooghoogte van de mensen of dieren die je fotografeert maken. “Be even”.

 7. PORTRAIT
  Vergeet niet bewust te kiezen voor de horizontale of de verticale stand van je camera tijdens de opname.

 8. FLITSERS
  Werk met flitsers, ook buiten. De popup flitser kan (zeker op een zonnige dag) buiten de foto aanzienlijk in kwaliteit doen toenemen door hem als invulflitser te gebruiken.

 9. RAW
  Maak foto’s, als het even kan, in RAW. Je kunt dan achteraf nog eenvoudig bijvoorbeeld de wit balans aanpassen.

 10. EXPERIMENTEER
  Wees niet bang fouten te maken, maar experimenteer juist veel met instellingen zoals sluitertijd en diafragma. Maak gebruik van de A- en S-standen om de ‘bijbehorende’ waarden op te laten zoeken.
Zorg dat je weet wat je wilt fotograferen
Haal je onderwerp uit het midden
Zorg dat je dicht bij datgene komt wat je wilt fotograferen