RGB waarden bekijken

Capture One kan de RGB, CMYK of LAB Color waarden op het scherm weergeven. Dit levert een tal van mogelijkheden op die heel handig kunnen zijn. Je kunt hiermee bijvoorbeeld zorgen dat je een smetteloze witte achtergrond krijgt wanneer je silhouetfoto’s zou willen maken.

Show off!

Capture One toont de waarden van de kleur onder de cursor van de muis boven in het scherm in een balk boven de afbeelding. Het maakt daarbij niet uit met welke tool je aan het werk bent. Als je de afbeelding vergroot, kun je exactere metingen uitvoeren omdat het vaak wat lastig is om te weten te komen welk stukje hij nu precies gebruikt om zijn meting op te doen.

Vanzelfsprekend zijn de getoonde waarden afhankelijk van het color space profile (profiel voor de kleurruimte of het zogenaamde kleurprofiel), welke moet worden ingesteld. Dit is in te stellen onder het menu View, ProofProfile. Lees hier meer over kleurprofielen als je niet goed weet wat daar exact mee bedoeld wordt.

Werken met RGB

Werk je met RGB en krijg je een waarde van 0 bij een bepaalde kleur, dan betekent dit dat de desbetreffende kleur geen onderdeel is van wat er gemeten wordt. Bij 255 is de maximale waarde voor die kleur bereikt. Dat wil zeggen dat als voor alle drie de RGB waarden 0 gemeten wordt, absoluut zwart is bereikt. Staan ze alle drie op 255, dan gaat het om absoluut wit.

Nu zal opvallen dat er vier getallen staan in plaats van genoemde drie. Het vierde getal geeft namelijk de ‘lightness’ (intensiteit) van de gemeten plek weer. Is dit getal laag, dan wordt de kleur fletser, is dit hoog, dan wordt de kleur feller. 

Ankerpunten

Het is mogelijk om op maximaal twintig vooraf vastgelegde punten de waarden te laten tonen. Deze ‘verankerde waarden’ zijn nauwkeuriger dan die uitgevoerd met de cursor omdat ze altijd worden uitgevoerd met een vergroting van 100%. Daarnaast kun je verschillende punten in een keer blijven monitoren.

Het monitoren van een aantal vaste punten is handig wanneer je bijvoorbeeld een achtergrond aan het uitlichten bent. Je kunt de punten dan met elkaar vergelijken en eenvoudig zien of er wel of geen verloop tussen deze punten heeft opgetreden.

Je plaatst een dergelijk ankerpunt door in het cursor menu (toolbar boven de afbeelding) de “Add color Readout” picker te selecteren en de ankerpunten te plaatsen op de afbeelding. Zo lang je deze picker tool actief houdt, blijf je de waarden zien. Je kunt de ankerpunten met deze tool overigens eenvoudig verschuiven, mochten ze niet op de juiste plaats staan.

Schakel je om naar een andere functie, dan verdwijnen ze weer. Wil je ze toch blijven zien, schakel dan de onderste optie in het menu in waar je de picker tool gekozen hebt: “Always Show Color Readouts”.

Wijzig je iets aan de afbeelding, bijvoorbeeld door de white balance te veranderen, dan zie je de waarden automatisch mee veranderen. Wil je een ankerpunt verwijderen, kies dan uit het pickermenu de tool “Delete Color Readout” en klik met de muis op het ankerpunt.