Stroboscopisch flitsen

Waarom zou je stroboscopisch flitsen en niet gewoon multiple exposure opnamen maken of andersom? Nou, om de simpele reden dat het voor heel andere toepassingen kan worden gebruikt.

Als gesproken wordt over multiple exposure opnamen, dan wordt daarmee bedoeld dat er meerdere opnamen worden gemaakt op een enkele foto. Alsof je twee of meer foto's doorzichtig maakt en over elkaar heen legt. Of, om in de oude termen te blijven spreken, dat je meerdere opnames maakt zonder dat je het filmpje doorspoelt. Wanneer je stroboscopisch flitst, dan maak je een enkele opname, maar je flitst tijdens de duur van de sluitertijd van de opname twee of meer keren na elkaar. Hierdoor wordt een bewegend object op de momenten van de flits "bevroren".

Wie naar bepaalde foto's kijkt zal wellicht kunnen beweren dat deze gemaakt konden worden met beide technieken, en dat is soms ook zeker het geval. Zeker daar waar weinig momenten zijn vastgelegd. Maar iedere techniek heeft juist zijn eigen kenmerken in de "extremen".

Bij multiple exposure opnamen maak je verschillende aparte foto's die later "op elkaar worden gelegd". Je kunt daarom veel meer tijd tussen het maken van iedere foto gebruiken zodat je bijvoorbeeld een geheel andere setting zou kunnen fotograferen. Een multiple exposure opname kan daarom een gezicht van een persoon bevatten met daar doorheen een voetbalveld. Het is dus vooral geschikt om verschillende beelden over elkaar te leggen.

Bij stroboscopisch flitsen zet je de camera op een statief, en maak je vaak gebruik van een langere belichtingstijd. Binnen die langere tijd flits je enkele keren na elkaar. Het resultaat is een foto waarop je bijvoorbeeld kunt zien welke beweging een stuiterbal maakt. We laten cursisten dit wel eens doen met stuiterende tafeltennisballetjes. Het is dus vooral geschikt om de diverse stadia van een bewegend object vast te leggen. Omdat stroboscopisch flitsen erg snel kan gaan, kunnen dergelijke foto's met multiple exposure opnamen nooit gemaakt worden.

Om stroboscopisch te kunnen flitsen, heb je geen bijzondere camera nodig, maar wel een bijzondere flitser. Deze moet immers in staat zijn om stroboscopisch te kunnen werken. Ingebouwde flitsers kunnen dat vrijwel nooit. De flitsen moeten zo snel na elkaar gegeven kunnen worden (en de flitser dus zo snel weer opgeladen kunnen zijn) dat daarvoor geavanceerdere flitsers nodig zijn.