Boudoir

Met boudoir fotografie richt men zich op het vastleggen van een intieme en romantische slaapkamersfeer waarbij de suggestie belangrijker is dan naaktheid of erotiek.

De term boudoir werd vroeger gebruikt om de privé vertrekken van een vrouw mee aan te duiden. Het woord is afgeleid van een werkwoord dat ‘mokken’ betekent en gaf aan dat het ruimtes waren waarin de vrouw zich terug kon trekken. In de loop der tijd werd boudoir vooral geassocieerd met de slaapkamer van de vrouw. Boudoir fotografie is dan ook vaak gesitueerd in een slaapkamer waarbij de vrouw nachtkleding of lingerie draagt.

Boudoir fotografen maken opnames met een diffuus beeld door gebruik te maken van een geringe scherptediepte waardoor een meer intieme en dromerige, romantische sfeer wordt gesuggereerd. Daarnaast zorgt dit voor minder detail waardoor de oneffenheden in de huid minder opvallen.

Deze stijl van fotograferen is in de afgelopen jaren opnieuw in populariteit gestegen. Veel fotografie opdrachten in boudoir stijl worden gemaakt voor gebruik in de privé sfeer en daarom worden hiervoor meestal particulieren en niet zo zeer modellen gefotografeerd. De foto’s worden geschonken als cadeau aan de partner en komen uiteindelijk vaak in de slaapkamer te hangen.