Boudoir fotografie

Met boudoir fotografie richt men zich op het vastleggen van een intieme en romantische slaapkamersfeer waarbij de suggestie belangrijker is dan naaktheid of erotiek.

De term boudoir werd vroeger gebruikt om de privé vertrekken van een vrouw mee aan te duiden. Het woord is afgeleid van een werkwoord dat ‘mokken’ betekent en gaf aan dat het ruimtes waren waarin de vrouw zich terug kon trekken. In de loop der tijd werd boudoir vooral geassocieerd met de slaapkamer van de vrouw. Boudoir fotografie is dan ook vaak gesitueerd in een slaapkamer waarbij de vrouw nachtkleding of lingerie draagt. Zie voor ideeën over poses voor boudoir fotografie ons artikel 'Boudoir Poses'.

Boudoir fotografen maken opnames met een diffuus beeld door gebruik te maken van een geringe scherptediepte waardoor een meer intieme en dromerige, romantische sfeer wordt gesuggereerd. Daarnaast zorgt dit voor minder detail waardoor de oneffenheden in de huid minder opvallen.

Het model in deze foto's straalt eerder een sjieke dan een uitdagende houding uit. Voor een fliterige uitstraling is boudoir fotografie minder geschikt. Dat past beter bij de zogenaamde glamour fotografie.

Deze stijl van fotograferen is in de afgelopen jaren opnieuw in populariteit gestegen. Veel fotografie opdrachten in boudoir stijl worden gemaakt voor gebruik in de privé sfeer en daarom worden hiervoor meestal particulieren en niet zo zeer modellen gefotografeerd. De foto’s worden bijvoorbeeld geschonken als cadeau aan de partner en komen uiteindelijk vaak in de slaapkamer te hangen.

Boudoir fotografie wordt soms beschouwd als een vorm van artistic nude fotografie. Dit is echter onjuist. Artistic Nude is een andere stijl binnen de fotografie. Lees ook ons artikel 'Boudoir fotografie' dat ingaat op hoe een dergelijke shoot aangepakt zou kunnen worden.