Broncolor Siros Studiolampen

Broncolor is binnen ons vakgebied een bekend merk. Broncolor levert voornamelijk studiolampen en -flitsers. Dit Zwitserse merk stond altijd bekend om haar degelijke, maar ook dure producten. Low end lampen van Broncolor kosten toch al snel tegen de €1.500,00. Maar dan heb je ook wel wat!

Op netstroom

De Siros serie werkt niet met accu's, maar op netstroom met een stekker. Daardoor zijn ze meer geschikt voor gebruik in de studio dan onderweg. Er zijn overigens wel manieren om ze toch buiten te gebruiken, maar standaard zijn ze daar dus niet voor uitgerust. De omvang en gewicht van de siros lampen doen je overigens ook niet echt snel besluiten de lampen mee te nemen. Wij doen dat wel eens, maar liever niet. Ze zijn er echt te groot en te zwaar voor.

Degelijke kwaliteit

De Broncolor Siros studiolampen zijn heel robuust en degelijk. Ze zijn uiterst eenvoudig in gebruik, ondersteunen firmware updates en je kunt ze op verschillende manieren bedienen. Vanzelfsprekend aan de achterzijde met een multifunctionele knop, waarbij je echt geen handleiding nodig hebt, maar ook met een iPad, iPhone of laptop. Jawel, de Siros zendt namelijk een Wifi netwerk uit waarop je met een gratis Broncolor app via een Apple device of een laptop in kunt loggen. Beschik je over meerdere Broncolor studiolampen, dan vinden die elkaar automatisch en melden ze zich ook automatisch aan bij de app. Vanuit de app kun je de lampen gelijktijdig of afzonderlijke bedienen, freemask instellngen doorvoeren, etc.. Alle instellingen zijn eenvoudig "under your fingertips" terug te vinden.

Je kunt sinds enige tijd nu ook gebruik maken van een bestaand wifi netwerk in plats van het dedicated Broncolor wifi netwerk. Dit is handig omdat je hiermee op bijvoorbeeld een ipad zowel van het internet gebruik kunt maken en tegelijkertijd de studiolampen kunt instellen. Voor configuraties die gebruikt worden om op diverse locaties gebruikt te worden, is dit vanzelfsprekend niet een handige optie. Je kunt dan beter gebruik blijven maken van het standaard eigen broncolor wifi netwerk.

Er is overigens een versie waarmee je, in plaats van het Wifi netwerk, gebruik maakt van PocketWizard technologie. Je kiest dus bij de aanschaf voor een RFS of een PocketWizard remote aansturing.

Kleuren voor herkenning

Broncolor heeft er over nagedacht hoe je als fotograaf weet welke studiolamp je aan het instellen bent, zonder steeds te moeten bedenken wat flitser 1 en flitser 2 ook al weer was. Zodra de lampen ingeschakeld in het wifi netwerk hangen, worden ze voorzien van een eigen unieke kleur die via een led op de lamp wordt uitgezonden. Je bepaalt dus de waarde van bijvoorbeeld de paarse of groene lamp die je gewoon voor je ziet branden. Heel handig!

Relatief snelle studiolampen

De Broncolor Siros levert fraaie mogelijkheden. Deze relatief goedkope Broncolor lampen ondersteunen bijvoorbeeld een stroboscopic sequence mode waarmee je tot 50 flitsen binnen een seconde kunt afvuren. En wie denkt dat deze lampen vast niet veel presteren, door hun relatief lage prijs, vergist zich behoorlijk! Het S-model kent flash tijden van maar liefst 1/8000ste seconde (wat heel kort is voor een studiolamp). De lichtintensiteit is in 7 tot 9 stappen (afhankelijk van het type lamp) instelbaar en biedt ons mogelijkheden om te schieten met een diafragma van f/1.8 tot f/22 in onze studio. Daarnaast beschikt het bijvoorbeeld ook nog over een modeling light.

Difussors

Broncolor levert, naast studiolampen, ook diverse soorten diffusors zoals softboxen. De kwaliteit hiervan is bijzonder goed, zoals je ook zou mogen verwachten van een dergelijke leverancier. Het is wel belangrijk het modeling light niet te lang aan te laten staan wanneer je gebruik maakt van de wat kleine softboxen. De temperatuur van de lamp kan dan namelijk behoorlijk oplopen.

Al met al gebruiken we de Broncolor Siros studiolampen al een hele tijd en wij zijn daar heel tevreden over. De lichtinstellingen fluctueren nauwelijks, wat herhaling van shoots eenvoudiger maakt. We hebben ook gemerkt dat de kleurtemperatuur van de Siros lampen goed op niveau blijft. Geen geschuif dus met de witbalans. Eenmaal goed ingesteld, kun je zorgeloos fotograferen, zonder voorbehoud.

Nadelen

Zijn dit dan de perfecte studiolampen? Voor ons zowat wel. Er is een klein aantal zaken die nog beter zouden kunnen, maar er is natuurlijk altijd wel wat op te merken. Ons is bijvoorbeeld opgevallen dat de verder zo degelijk gebouwde lamp een wat beperkte handel heeft om me te kunnen tilten. Die moet je behoorlijk strak vastzetten om de lamp niet te laten zakken door zijn eigen gewicht. En natuurlijk, voor die fotografen die de Siros apparatuur moeten vervoeren, zijn ze gewoon wat te groot en te zwaar naar onze zin.