Broncolor Siros Studiolampen

Broncolor is binnen ons vakgebied een bekend merk. Broncolor levert voornamelijk studiolampen en studioflitsers. Dit Zwitserse merk stond altijd bekend om haar degelijke, maar ook dure producten. Low-end lampen van Broncolor kosten toch al snel tegen de €1.500,00. Maar dan heb je ook wel wat!

Op netstroom en batterij

De 'traditionele' Siros serie werkt niet met accu's, maar op netstroom met een stekker. Daardoor zijn ze meer geschikt voor gebruik in de studio dan onderweg. Er zijn overigens wel manieren om lampen uit deze serie toch buiten te gebruiken, maar standaard zijn ze daar dus niet mee uitgerust. De omvang en gewicht van de siros lampen doen je overigens ook niet echt snel besluiten de lampen mee te nemen. Wij doen dat wel eens, maar liever niet. Ze zijn daar echt te groot en te zwaar voor.

De nieuwe Siros L versie maakt wel gebruik van een lithium batterij. Vandaar de L in de naam, hoewel men bij Broncolor zelf ook wel eens spreekt over de zogenaamde 'light' versie. Dat kan echter niet slaan op het gewicht van deze apparaten. De L-versie is door de batterij namelijk nog zwaarder dan de gewone serie. De gewone lamp weegt meer dan 3 KG, de L-versie een kleine kilo meer. 

Degelijke kwaliteit

De Broncolor Siros studiolampen zijn heel robuust en degelijk. Ze zijn uiterst eenvoudig in gebruik, ondersteunen firmware updates en je kunt ze op verschillende manieren bedienen. Op de achterzijde bevindt zich een multifunctionele knop, waarvoor je echt geen handleiding nodig hebt. De studiolamp is daarmee in te stellen, maar dat kan ook met een iPad, iPhone of laptop.

Jawel, de Siros kan namelijk zelfstandig een Wifi netwerk opbouwen, of gebruikmaken van een bestaand wifi netwerk zodat je met de gratis Broncolor app via een Apple device of een laptop in kunt loggen en het apparaat remote kunt instellen. Beschik je over meerdere Broncolor studiolampen, dan vinden die elkaar automatisch en melden ze zich ook automatisch aan via wifi bij de app. Vanuit de app kun je de lampen gelijktijdig of afzonderlijke bedienen, freemask instellingen doorvoeren, etc.. Alle instellingen zijn eenvoudig "under your fingertips" terug te vinden.

Je kunt sinds enige tijd gebruikmaken van een bestaand wifi netwerk in plaats van alleen het dedicated Broncolor wifi netwerk. Dit is handig omdat je hiermee op bijvoorbeeld een ipad of laptop van het internet gebruik kunt maken en tegelijkertijd de studiolampen in kunt stellen. Voor configuraties die gebruikt worden op diverse locaties, is dit vanzelfsprekend niet zo'n een handige optie. Je kunt dan beter gebruik blijven maken van het standaard eigen broncolor wifi netwerk.

Er is overigens een versie waarmee je, in plaats van het Wifi netwerk, gebruik maakt van PocketWizard technologie. Je kiest dus bij de aanschaf voor een RFS of een PocketWizard remote aansturing.

Sinds enige tijd is de 800 versie HS-compatibel geworden. Met High Speed Sync (HS technologie) kun je met bijzonder korte belichtingstijden van de camera werken. Denk aan bijvoorbeeld 1/8000 van een seconde. Je hebt hiervoor wel een RFS 2.2-trigger nodig die gebruikt kan worden in combinatie met bepaalde merken camera's. Denk hierbij aan Nikon, Canon en Sony.

Kleuren voor herkenning

Broncolor heeft er over nagedacht hoe je als fotograaf weet welke studiolamp je aan het instellen bent, zonder steeds te moeten bedenken wat flitser 1 en flitser 2 ook al weer was. Zodra de lampen ingeschakeld in het wifi netwerk hangen, worden ze voorzien van een eigen unieke kleur die via een led op de lamp aan de achterzijde kan worden ingeschakeld. Je bepaalt dus de waarde van bijvoorbeeld de paarse of groene lamp die je gewoon voor je ziet branden. Heel handig zolang de studiolampen van je af gericht staan. 

Relatief snelle studiolampen

De Broncolor Siros levert fraaie mogelijkheden qua licht. Deze relatief goedkope Broncolor lampen ondersteunen bijvoorbeeld een stroboscopic sequence mode waarmee je tot 50 flitsen binnen een seconde kunt afvuren. En wie denkt dat deze lampen misschien niet veel kunnen presteren door hun relatief lage prijs, vergist zich behoorlijk! Het S-model kent flash tijden van maar liefst 1/8000ste van een seconde (wat natuurlijk heel kort is voor een studiolamp).

De lichtintensiteit is in 7 tot 9 stappen (afhankelijk van het type lamp) instelbaar en biedt daardoor mogelijkheden om te fotograferen met een diafragma van f/1.8 tot f/22 in onze studio. Daarnaast beschikt het ook nog over een modeling light en interessante instellingen zoals Freemask en Alternate. 

Kwaliteit van licht

Minstens zo belangrijk, of nog belangrijker, is dat je met de Broncolor Siros lampen een grote mate van zekerheid hebt over de kwaliteit van het licht. Broncolor maakt namelijk gebruik van de zogenaamde ECTC-technologie die garant staat voor een constante kleurtemperatuur van 5500K en een voor studioflitsers korte flitsduur.

Om de flitsers nog sneller te kunnen maken (tot 1/19000 van een seconde) kan de ECTC-technologie ook uitgeschakeld worden. In deze S(peed) stand verlies je de garantie van de constante kleurtemperatuur maar win je dus wel aan snelheid. Iets wat je, in onze ervaring, slechts zelden nodig hebt maar wat prettig is om over te kunnen beschikken als je in dergelijke situaties verzeild raakt.

Difussors

Broncolor levert, naast studiolampen, ook diverse soorten diffusors zoals softboxen. De kwaliteit hiervan is bijzonder goed, zoals je ook zou mogen verwachten van een dergelijke leverancier. Het is wel belangrijk het modeling light niet te lang aan te laten staan wanneer je gebruik maakt van de wat kleine softboxen. De temperatuur van de lamp kan namelijk behoorlijk oplopen.

Eindoordeel

Al met al gebruiken we de Broncolor Siros studiolampen al een hele tijd en wij als Panthera Visual Media zijn daar heel tevreden over. De lichtinstellingen fluctueren nauwelijks, wat herhaling van shoots eenvoudiger maakt. Ze laden bijzonder snel op en we hebben gemerkt dat de kleurtemperatuur van de Siros lampen goed op niveau blijft. Geen geschuif dus met de witbalans. Eenmaal goed ingesteld, kun je zorgeloos fotograferen, zonder voorbehoud.

Nadelen

Zijn dit dan de perfecte studiolampen? Wat ons betreft zowat wel. Er is een klein aantal zaken die nog beter zouden kunnen, maar er is natuurlijk altijd wel wat op te merken. Ons is bijvoorbeeld opgevallen dat de verder zo degelijk gebouwde lamp een wat beperkte handel heeft om mee te kunnen tilten. Die moet je behoorlijk strak vastzetten om de lamp niet te laten zakken door zijn eigen gewicht. En natuurlijk, voor die fotografen die de Siros apparatuur moeten vervoeren, zijn ze gewoon wat te groot en te zwaar naar onze zin.