Touwladder klimmen

In de serie Supergirl en in de films van James Bond doen ze het, en waar niet? Hangen aan een touwladder uit een helikopter. Maar zo simpel is dat nog niet. Klinkt als iets voor ons!

Ladders

Er bestaan al heel lang ladders. Er is bijvoorbeeld een ladder te zien in een Mesolithische rotsschildering van meer dan 10.000 jaar oud in Spanje. De ladder wordt in die tekening gebruikt om honing uit een bijennest te kunnen halen.

Daarom is het misschien een beetje een gek idee dat de ladder zoals wij die kennen pas in 1862 werd uitgevonden. Voor die tijd waren ladders dingen die je ergens tegenaan moest zetten. Maar toen John Basely zijn variant maakte, zette hij er scharnieren op zodat wanneer iemand ermee klaar was, hij hem gemakkelijk op kon vouwen.

Deze ladder die zelfstandig kon staan was een nieuw ontwerp en erg gemakkelijk in het gebruik. Veel mensen hebben een dergelijke ladder vandaag de dag dan ook in huis. Je zou deze zelfstandige ladder als het tegenovergestelde kunnen beschouwen van een touwladder.

Touwladders

Touwladders zijn namelijk juist moeilijk in gebruik. Ze zijn nergens tegen aan te zetten en je kunt ze ook niet zelfstandig gebruiken. In speeltuinen zie je dan ook vaak dat deze zowel boven- als onderaan stevig worden vastgemaakt. Hierdoor wordt het een soort gewone ladder die een beetje kan bewegen. Alsof het een ladder is die ergens tegenaan staat.

Maar wanneer een touwladder alleen bovenaan wordt vastgemaakt, zoals bij een helikopter, dan wordt dat een heel ander verhaal. Als je er op klimt, slingert hij alle kanten op door het lichaamsgewicht dat zich steeds verplaatst en zich eigenlijk nooit precies boven de trap bevindt. Daarom kun je hem ook beter aan de zijkant beklimmen en niet 'normaal'. 

Willen we daarom iemand aan een touwladder hangen die uit een helikopter komt, dan kan het nooit zo zijn dat de touwladder recht naar beneden hangt. Maar hoe doen we dit wel?

Als je het niet weet, ga voor echt!

Net als bij tekenen moet je bij Photoshop wel weten hoe iets er in het echt uitziet wil je het goed kunnen namaken. En omdat we niet goed weten hoe de vorm van de touwladder er uit moet komen te zien als iemand er aan hangt, moeten we het maar echt gaan doen.

We hebben daarom gezocht naar een betaalbare touwladder. Dan valt meteen op dat je touwladders hebt voor kinderen, touwladders om uit je huis te ontsnappen als er brand is, touwladders voor boten en ga zo maar door. Die touwladders moeten voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Het wordt immers als ‘klimmaterieel’ beschouwd. Niet iedere touwladder kan bijvoorbeeld evenveel gewicht dragen. Zaak dus om even uit te zoeken.

Wij hebben gekozen voor een relatief goedkope touwladder die we in onze studio aan een van de stalen draagbalken in het plafond konden ophangen. Deze touwladder heeft maar 5 sporten en is slechts 2 meter lang. Als ons model er in klimt, hangt ze daardoor slechts enkele centimeters boven de grond.

Deze touwladder heeft twee ogen waarmee we hem kunnen ophangen. Er zijn ook touwladders die een enkel oog hebben, maar we meenden dat de touwladder daardoor misschien teveel zou gaan bewegen. Tijdens onze bevestiging bleek echter dat het toch gemakkelijker was om de twee ogen aan elkaar vast te maken zodat onze touwladder nog steeds aan een punt hing.

Wind

Naast een helikopter ontbreekt het in onze studio nog aan wind. Maar als je onder een helikopter hangt mag je toch echt wel wat wind verwachten. Daarvoor kun je werken met een ventilator, maar wij geven er dit keer de voorkeur aan om een stuk organza mee te fotograferen zodat het geheel zwieriger (winderiger) lijkt.

Deze foto

We fotograferen ons model, hangend aan de touwladder, voor een zwarte achtergrond. Niet de meest voor de hand liggende keuze omdat ze veel zwart aan heeft en het onderwerp daardoor moeilijker uit te knippen valt. Natuurlijk hadden we gebruik kunnen maken van een blue screen of van de Freemask technologie, maar door dit zo te doen kunnen we laten zien dat iedereen dit soort dingen ook eenvoudig zelf kan doen. Daarvoor heb je geen speciale dingen voor nodig.

We hebben achter ons model twee flitsers geplaatst die als rim lights zorgen voor een onderscheid tussen het onderwerp en de achtergrond. Hierdoor kunnen we haar wel uitknippen.

Wanneer ons model in de touwladder klom, draaide hij steeds rond en daardoor konden we niet de foto maken zoals we die voor ogen hadden. Afb 1 laat zien dat we nogal moeite hadden om de foto onder de juiste hoek te kunnen maken. Iedere keer als de fotograaf de touwladder recht had gehangen en snel naar zijn camera liep, was het ding alweer aan het draaien geslagen. Daar moesten we dus iets op vinden.

We besloten daarom om een stuk touw aan de onderste sport vast te maken die we aan de andere kant bevestigden aan een stoel (zie afb 2). Nu konden we aan de slag!

De nabewerking

Het eerste wat we doen is het model uitknippen en op een zwarte achtergrond leggen (zie afb 3). Meteen valt op dat lens flare het onderwerp wat minder contrast heeft gegeven. We passen dit daarom aan door een Brightness/Contrast Adjustment Layer toe te voegen en het contrast te verhogen. We voegen ook een Hue/Saturation Adjustment Layer toe om de kleurverzadiging (Saturation) een beetje terug te brengen.

Het touw wat er voor zorgde dat de touwladder in de juiste positie bleef hangen, verwijderen we met een mask en door gebruik te maken van de Clone Stamp Tool. Nu hebben we afb 4 gekregen.

We plaatsen een afbeelding van een helikopter in het beeld en zorgen er voor dat de touwen bovenin de touwladder bevestigd lijken te zijn aan de katrol van de helikopter. Hiervoor hebben we ze losgeknipt van de touwladder en met de Rotate Tool (Edit > Transform > Rotate) de juiste richting mee gegeven (zie afb 5).

We plaatsen ook een afbeelding van een skyline, dit keer onder alle layers, en maken deze donkerder en gebruiken Filter > Blur Gallery > Field Blur om de achtergrond wat te vervagen. Ook vervangen we de oorspronkelijke zwarte lijn uit de helikopter met een stuk touw gemaakt uit verschillende stukken aan elkaar geplakt touwladderlijn zodat de bevestiging beter te zien is (zie afb 6).

Omdat we het zwarte organza dat mee gefotografeerd werd niet goed konden vrijmaken van de achtergrond, voegen we een stuk gefotografeerd organza toe en leggen die bovenop het model nadat we dit in kleur hebben aangepast zodat het beter bij het geheel past. Daardoor krijgen we uiteindelijk afb 7.

Ten slotte

Omdat het klimmen of hangen in een touwladder, aan een tak of bijvoorbeeld in een touw vaak maar moeilijk na te maken is, kun je het maar beter gewoon echt doen. Want niets is echter dan echt! Als je een dergelijk echt beeld verwerkt in een scene, versterkt dat het realisme natuurlijk enorm. 

Afb 1: Touwladders draaien nu eenmaal
Afb 2: Vastgemaakt met een hulptouw
Afb 3: Uitgeknipt, verkleind en te weinig contrast
Afb 4: Kleurverzadiging en contrast gewijzigd, weg met hulptouw
Afb 5: Helikopter en bevestiging aan katrol
Afb 6: Skyline en touw
Afb 7: Bewegend organza toegevoegd