Exporteren van foto's

Capture One kan de originele bronbestanden uitstekend exporteren naar nieuwe bestanden in bijvoorbeeld JPEG of TIFF formaat. Hier lees je hoe dat in zijn werking gaat.

Wanneer exporteren?

Vrijwel alle gebruikers van Capture One exporteren de bestanden pas nadat er een aantal bewerkingen op is uitgevoerd. Afhankelijk van de gekozen werkwijze kunnen die bewerkingen door Capture One, maar ook met behulp van andere software pakketten zijn uitgevoerd, zoals Adobe Photoshop.

EIP bestanden

Wanneer Capture One een bestand heeft geëxporteerd, dan moet dat normaal gesproken worden beschouwd als een eindresultaat. Het is echter ook mogelijk om een RAW bestand als EIP bestand te exporteren. EIP staat voor Enhanced Image Package en betekent niets anders dan dat het RAW bestand wordt voorzien van een aantal extra gegevens waaronder de aanpassingen en de ICC en LCC profielen.

Een EIP bestand kan in andere Catalogs en Sessions worden ingelezen en is daardoor vooral geschikt om aangepaste bestanden, die nog niet klaar zijn, te kunnen delen met andere Capture One gebruikers, zodat die er dan mee verder kunnen gaan.

Een foto exporteren

Wanneer je een foto in de browser binnen Capture One hebt geselecteerd, kun je via het menu File, Export, Originals… het bestand in zijn meest onbewerkte vorm exporteren.

Gebruik je de optie om varianten te exporteren, dan maakt Capture One eerst een kopie van het originele bestand naar het werkgeheugen, laat dan daar de opgegeven bewerkingen op los en slaat het resultaat vervolgens op in het opgegeven bestandsformaat. Bij het exporteren van varianten kun je meteen de grootte van het bestand veranderen en conversies naar andere kleurprofielen laten uitvoeren.

Om een foto te exporteren moet het originele bestand toegankelijk zijn. Het is dus niet mogelijk om met een Catalog te werken die geen toegang heeft tot bijvoorbeeld een externe harddisk om daarmee op dat moment een export uit te voeren.

Exporteren volgens recept

Capture One biedt de mogelijkheid om een export via een zogenaamd recept (Process Recipe) uit te laten voeren. Een Process Recipe kan worden beschouwd als een script waarin zaken worden opgenomen ten behoeve van de export zoals het bestandsformaat, het te gebruiken kleurprofiel en aangepaste EXIF data. Je zou een Process Recipe kunnen maken voor een klant die graag zijn logo op iedere foto geplaatst zou willen hebben, of een recept maken voor de export voor print en een voor het web.

Je kunt een Process Recipe op meerdere bestanden tegelijkertijd loslaten en het is zelfs mogelijk om meerdere Process Recipes tegelijkertijd op bestanden uit te laten voeren. Als je een Process Recipe hebt gemaakt voor thumbnails en een voor een bepaald formaat foto’s, dan krijg je die dus met een druk op de knop beiden geëxporteerd. Indien nodig voor meerdere bestanden tegelijkertijd!

Lees hier verder als je meer te weten wilt komen over het exporteren op basis van Process Recipes.