Elinchrom Skyport

Van oudsher zijn de PocketWizard zenders altijd de standaard geweest voor radio triggers. Ze stonden bekend om hun betrouwbaarheid en, voor sommige fotografen niet onbelangrijk, de grote afstand die zij konden overbruggen. Maar er is meer onder de zon!

Eigen systemen

Nikon en Canon hadden al eigen draadloze flash triggering systemen. Een systeem zoals Nikon CLS werkt echter op basis van infrarood en niet op radio golven. Een belangrijk nadeel hiervan is dat wanneer flitsers het licht van de master niet ontvangen, niet mee kunnen doen. Radiogolven zijn daarom een must voor fotografen die hun flitsers daar plaatsen waar het infrarode licht niet of niet gemakkelijk op de infrarood sensor van de flitser kan vallen. PocketWizard heeft dat en om bijvoorbeeld TTL te kunnen ondersteunen bood PocketWizard voor Nikon en Canon aparte zenders aan.

Omdat de concurrentie niet stil zit, lijkt PocketWizard toch langzaam maar zeker van haar monopolie positie te zijn verdreven. Producenten zoals Nikon en Canon zijn inmiddels zelf uitgekomen met radio trigger oplossingen. De Nikon SB-5000 Speedlight, die in begin 2016 is uitgekomen, is daar het bewijs van: de eerste Nikon flitser met ingebouwde radio besturing.

Elinchrom

Ook Elinchrom, een vooraanstaand merk als het om studioflitsers gaat, levert al een lange tijd een eigen radio trigger oplossing, genaamd SkyPort. SkyPorts zijn, in tegenstelling tot de PocketWizard oplossing, ontvangers of zenders (bij PocketWizard is dat voor de meeste apparaten gecombineerd). Daarentegen zijn de modules kleiner en een stuk goedkoper dan die van PocketWizard en een aantal Elinchrom studiolampen heeft de SkyPort zelfs standaard ingebouwd. Wat dat betreft heel vergelijkbaar met de veel geprezen Broncolor Siros studiolampen waarin een wifi module is ingebouwd.

De SkyPort oplossing kent vier groepen (PocketWizard drie) wat in praktijk handig blijkt. Welke studiofotograaf gebruikt niet graag vier groepen flitsers die hij onafhankelijk zou willen kunnen aansturen? Omdat dit over acht verschillende kanalen kan plaatsvinden, biedt het systeem ook wat dit betreft een zeker voordeel boven de PocketWizard oplossing: je hebt minder last van andere fotografen die dezelfde kanalen in de buurt zouden kunnen gebruiken.

Met de additionele Skyport USB Computer Transceiver is het mogelijk om de Elinchrom flitsers via een PC of Mac te besturen. Deze zender beschikt over een USB aansluiting en met de gratis software van Elinchrom kunnen de studiofliters worden ingesteld (uitgebreide mogelijkheden!). Er kunnen tevens zaken zoals bijvoorbeeld de temperatuur van de lamp mee worden uitgelezen.

Testen

Uit onze testen bleek dat Elinchrom SkyPort goed blijkt te werken, en dat ook over ook grotere afstanden (getest tot 125 meter buitenshuis). De werking bleek stabiel te zijn, we misten namelijk geen enkel shot! Wat dat betreft dus vergelijkbaar met de PocketWizard. De bediening zou wel iets beter mogen (kleine knopjes en het aflezen van de ingestelde waarden op de camera is niet mogelijk), maar voor de helft van de prijs van een vergelijkbaar PocketWizard systeem valt daar goed mee te leven.

Jammer, maar wel begrijpelijk, heeft Elinchrom geen mogelijkheid ingebouwd om samen te werken met PocketWizard apparatuur. Je gebruikt dus het ene, of het andere systeem. Sommige fotografen blijken op de PocketWizard zender ook nog een SkyPort zender te plaatsen. Dat hebben we niet getest omdat wie de PocketWizard AC3 dan ook nog denkt te kunnen gebruiken, bedrogen uit zal komen. En dat is nu net wat wij zowat noodzakelijk vinden voor professionele fotografie. De AC3 is dan immers niet meer te plaatsen en in een professionele studio is de AC3 juist zo handig omdat daar misschien toch minder snel TTL zal worden gebruikt.