Flitslicht of continu licht?

Het werken met continu licht is in praktijk eenvoudiger dan dat met flitsers. Waarom zou je dan toch met flitsers blijven werken? Of moeten we daar maar mee stoppen?

Bouwlampen

In onze studio hadden we ooit enkele bouwlampen staan. Zij stonden op hoge statieven en werden gebruikt voor een bijzondere opdracht. We gebruiken ze heel zelden nog wel eens om te kunnen laten zien dat je met betrekkelijk eenvoudige middelen toch goed kunt werken. Voor €25 heb je immers al een halogeen bouwlamp van 1000 Watt. Heel wat licht voor weinig geld.

Een van de nadelen van het gebruik van dergelijke lampen is dat ze verschrikkelijk veel warmte afgeven. Heb je er twee of drie een tijdje gelijktijdig ingeschakeld, dan is het aan te raden om artistic nude foto’s te gaan maken omdat het onder de lampen lijkt alsof je je op een warm tropisch strand bevindt. De lampen worden zelf erg warm en je moet oppassen dat je er niets tegen aan hebt staan of hangen in verband met het brandgevaar. Deze lampen gebruiken in combinatie met een lichttent is dus echt 'not done'!

Er kleeft nog een belangrijk nadeel aan bouwlampen. Bouwlampen geven namelijk, net als bijvoorbeeld gloeilampen of TL-buizen, geen daglicht af. De kleurtemperatuur ligt daarvoor veel te laag. Je kunt dit natuurlijk proberen te compenseren met een aangepaste witbalans instelling, maar perfect is heel wat anders. Je kunt dan beter de wat duurdere daglichtlampen gebruiken om dit te voorkomen.

Veel licht?

Hoewel een lichtsterkte van 1000 Watt misschien hoog lijkt, valt dat best wel tegen. Tenminste, als je dit vergelijkt met een flitser. Een lamp levert een lichtsterkte op die je zou kunnen uitdrukken in verbruikte energie per uur. Om een lang verhaal kort te maken verbruikt een flitser wat dat betreft veel meer per uur dan dat een bouwlamp doet. Hij doet dit echter in een bijzonder korte periode van vaak minder dan 1/10.000 van een seconde. Vandaar dat hij niet snel te warm wordt en de batterijen niet meteen uitgeput raken. Al met al betekent dit dat je, om dezelfde lichtsterkte te krijgen, tientallen bouwlampen nodig zou hebben om dezelfde lichtsterkte te krijgen.

Met een flitser kun je daarom vaak meer licht produceren dan met een continu licht. Maar vaak heb je dat niet nodig. Denk maar eens aan het maken van portretfoto's.

Beter of niet?

Alles heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt daarom niet echt zeggen dat het een beter is dan het ander. Veel beginnende fotografen vinden het werken met flitsers moeilijk en daardoor lastig. Met de tegenwoordig steeds goedkoper wordende ledlampen die geschikt zijn gemaakt voor fotografie, is het gemakkelijker te werken dan met flitsers. Dat is zeker het geval.

Continu licht is dikwijls goedkoper in aanschaf, maar er zijn ook veel slechte apparaten in omloop. Het is zaak daar goed op te letten. En alles valt en staat natuurlijk met wat je uiteindelijk wilt fotograferen. Voor het bevriezen van snelle acties is een flitser nog steeds noodzakelijk, dat lukt nog niet met de huidige ledlampen. Heb je echter behoefte om op eenvoudige wijze licht in een andere kleurtemperatuur te krijgen tijdens het maken van een portretopname, dan bieden ledlampen daar weer goede mogelijkheden voor die met flitsers lastiger te realiseren zijn. 

Er zijn nog andere voor- en nadelen die aan flitsers en continu licht kleven. Continue licht is dus vaak goedkoper dan flitsers. Voor €100 heb je al twee lampen, op statief en ieder voorzien van drie 30 Watt daglichtlampen. Te gebruiken voor bijvoorbeeld productfoto's. Maar het belangrijkste voordeel van continu licht boven flitslicht is misschien nog wel dat je goed kunt zien wat je doet. Omdat het licht continu aan staat, zie je precies waar de schaduwen vallen en hoe objecten belicht zullen worden op de foto. Het zal dan ook niet vreemd in de oren klinken om te horen dat continu licht vooral binnen de productfotografie een snelle opmars kent.

Een goed antwoord op de vraag geven wat beter is, kunnen we dus niet geven. Flitsers zijn de betere keuze voor bepaalde foto's, terwijl voor het maken van andere foto's zou juist continu licht handiger kunnen zijn.