Flitslicht of continu licht?

Het werken met continu licht is in praktijk eenvoudiger dan dat met flitsers. Waarom zou je dan toch met flitsers blijven werken?

Bouwlampen

In onze studio hadden we ooit enkele bouwlampen staan. Zij stonden op hoge statieven en werden gebruikt voor een bijzondere opdracht. We gebruiken ze heel zelden nog wel eens om te kunnen laten zien dat je met betrekkelijk eenvoudige middelen toch goed kunt werken. Voor €25 heb je immers al een halogeen bouwlamp van 1000 Watt. Heel wat licht voor weinig geld.

Een van de nadelen van het gebruik van dergelijke lampen is dat ze verschrikkelijk veel warmte afgeven. Heb je er twee of drie een tijdje gelijktijdig ingeschakeld, dan is het aan te raden om artistic nude foto’s te gaan maken omdat het onder de lampen lijkt alsof je je op een warm tropisch strand bevindt. De lampen worden zelf erg warm en je moet oppassen dat je er niets tegen aan hebt staat of hangen in verband met het brandgevaar. Deze lampen gebruiken in combinatie met een lichttent is dus echt 'not done'!

Er kleeft nog een belangrijk nadeel aan bouwlampen. Bouwlampen geven namelijk, net als bijvoorbeeld gloeilampen of TL-buizen, geen daglicht af. De kleurtemperatuur ligt daarvoor veel te laag. Je kunt dit natuurlijk proberen te compenseren met een aangepaste witbalans instelling, maar perfect is heel wat anders. Je kunt dan beter de wat duurdere daglichtlampen gebruiken om dit te voorkomen.

Veel licht?

Hoewel een lichtsterkte van 1000 Watt misschien hoog lijkt, valt dat best wel tegen. Tenminste, als je dit vergelijkt met een flitser. Een lamp levert een lichtsterkte op die je zou kunt uitdrukken in verbruikte energie per uur. Om een lang verhaal kort te maken verbruikt een flitser wat dat betreft veel meer per uur dan dat een bouwlamp doet. Hij doet dit echter in een bijzonder korte periode van vaak minder dan 1/10.000 van een seconde. Vandaar dat hij niet snel te warm wordt en de batterijen niet meteen uitgeput raken. Al met al betekent dit dat je, om dezelfde lichtsterkte te krijgen, tientallen bouwlampen nodig zou hebben om dezelfde lichtsterkte te krijgen.

Al met al lijkt het er daarom op dat flitsers dus toch een betere keuze zouden zijn. Maar er zijn toch wat voordelen aan continu licht met daglichtlampen ten opzichte van flitsers. Ze zijn op de eerste plaats vaak goedkoper dan flitsers. Voor €100 heb je al twee lampen, op statief en ieder voorzien van drie 30 Watt daglichtlampen. Maar het belangrijkste voordeel van continu licht boven flitslicht is misschien nog wel dat je goed kunt zien wat je doet. Omdat het licht continu aan staat, zie je precies waar de schaduwen vallen en hoe objecten belicht zullen worden op de foto. Het is dan ook niet vreemd om te horen dat continu licht vooral binnen de productfotografie een zekere opmars kent.