Tien snelle pose tips

Voor de spiegel zag het er goed uit, maar toen je de foto van jezelf zag, schrok je van het resultaat. Wat kun je doen om dat snel te veranderen? Nou, deze tien tips opvolgen bijvoorbeeld!

Poses gebruiken

Professionele fotomodellen bedienen zich van handigheidjes om er op foto’s beter uit te zien. Ieder vak kent zijn eigen handigheidjes en trucjes, het vak van fotomodel daarom natuurlijk ook.

De belangrijkste truc die een fotomodel kan gebruiken, is het aannemen van een pose. Een pose is een houding waarvan zijn weet dat zij in die houding er het meest goed uit ziet. Het professionele fotomodel heeft die poses niet alleen bestudeerd en geoefend, ze heeft ze ook in praktijk getest en weet daardoor dat ze werken.

Hieronder zie je een aantal tips die je kunt gebruiken om snel betere foto’s van je te laten maken. Oefen deze pose tips en pas ze toe. Je zult versteld staan van het verschil!

01 - De 45 graden houding

Zorg dat niet beide schouders recht naar de camera gericht staan, maar draai een schouder wat meer naar de camera toe waardoor de andere schouder wat verder naar achteren steekt.

Sta ook niet op beide benen gelijkwaardig met het bekken recht naar voren gericht. Zak een beetje door een van de benen waardoor de heup aan een kant gaat uitsteken. Het gewicht van je lichaam is vaak 80% op het ene been en slechts 20% op het andere been gericht.

02 - Schouders naar achteren

Ontspan je schouders, trek ze niet op en steek ze niet naar voren. Door de schouders te ontspannen en ze een klein beetje naar achteren te houden, komen de lichaamsproporties beter tot hun recht en ziet het lichaam er niet zo krampachtig uit.

03 - Ledematen van het lijf

Laat je armen niet tegen het lichaam aan hangen. Je moet er voor zorgen dat je altijd een bepaalde afstand houdt tussen de armen en het lichaam zodat je daar doorheen kunt kijken. Heb je een hand in de zij staan, dan ontstaat dat effect vanzelf omdat de ellenboog in dat geval gaat uitsteken.

Als je zit, leg dan de benen naast je neer en ga er niet op zitten. Probeer te voorkomen dat de benen precies op elkaar liggen.

04 - Rechtop

Zodra het lichaam ingezakt is, of dit nu staand of zittend plaatsvindt, zie je er minder goed uit. Er is een eenvoudige truc om je te helpen deze houding te verbeteren. Stel je gewoon voor dat aan de kruin op je hoofd een touwtje is vastgemaakt en dat je aan dat touwtje omhoog getrokken wordt. Op deze manier recht je vanzelf je rug en verdwijnt de ingezakte houding.

05 - Gezichtsuitdrukkingen

Stel een lijstje op van emoties zoals blijdschap, verdriet en pijn. Maak dan selfies van jezelf terwijl je deze emoties probeert weer te geven.

Je zult merken dat sommige emoties je gemakkelijk zullen afgaan, maar ook dat andere emoties veel moeilijker zijn om aan te nemen. Blijdschap of aantrekkelijk kijken zijn vaak veel moeilijker dan pijn of een neutrale blik. De sterke emoties gebruik je tijdens een shoot, voor de minder sterke gun je jezelf eerst nog meer oefentijd.

Terwijl je jezelf fotografeert met deze gezichtsuitdrukkingen, maak je ook foto’s waarbij je het hoofd een klein beetje draait. Hierdoor zie je welke stand van het gezicht het beste past bij de emotie.

06 - Turtle face

Het is belangrijk je kin vooruit te steken en iets naar beneden te richten. Je merkt het positieve effect hiervan vooral wanneer je het tegenovergestelde doet. Trek je de kin naar je toe tot boven de borstkas, dan ontstaan er rimpels in de keel en de nek en ga je er verkrampt uitzien.

07 - Hoofd schuin

Houd het hoofd een klein beetje schuin zodat het niet kaarsrecht boven de schouders en richting de camera gericht staat. Een schuin hoofd ziet er wat meer ontspannen uit en lijkt meer interesse uit te stralen.

08 - Voorkeurskant

Een aantal professionele fotomodellen laten zich het liefst van een specifieke kant fotograferen. De reden daarvan is dat ze ontdekt hebben dat dit hun beste kant zou zijn. Dit wil zeggen dat ze van mening zijn dat ze aan die kant beter geschikt zijn voor een foto dan vanaf de andere kant.

Lang niet iedereen heeft een voorkeurskant en om dat te ontdekken moet je veel foto’s van jezelf hebben gezien. Het maken van selfies kan je helpen een eventuele voorkeurskant te ontdekken.

09 - Lippen open

In tegenstelling tot dat wat veel mensen denken, heeft het de voorkeur om de lippen niet op elkaar aan te laten sluiten, maar ze een klein beetje open te houden zodat je net een stukje van de tanden ziet. De opening zou daarbij niet veel groter moeten worden dan de opening die ontstat wanneer je de letter S uitspreekt. Uitbundig lachen wordt dan ook meestal niet als erg mooi beschouwd om te zien. 

10 - Handenspel

In veel poses spelen handen spelletjes met elkaar. Wanneer een hand aan de voorkant gehouden wordt, verstopt de andere zich bijvoorbeeld achter de rug. Hangt er een naast je been, dan speelt de andere met je collier of bevindt die zich in je haar.

Wat ze ook doen, ze doen zelden hetzelfde. Ze bevinden zich daarom vrijwel nooit op dezelfde hoogte en de vingers nemen andere houdingen aan.

Let op het licht

Fotograferen betekent schilderen met licht en waar licht is, ontstaan ook schaduwen. Als fotomodel kun je meestal niets doen aan het gebruikte licht. Dat wordt immers door de fotograaf gedaan. Toch is het wel handig om hier een en ander van te weten. Het kan namelijk heel wat verklaren. Bijvoorbeeld waarom je op bepaalde foto's er echt wat minder goed uitziet.

Hard licht, dat wil zeggen licht dat ongefilterd recht op je af komt zoals vanuit een flitser, levert harde schaduwen op. Het is vergelijkbaar met zonlicht wanneer er geen wolkje aan de lucht te zien is.

Diffuus licht is licht dat bijvoorbeeld afkomstig is uit een softbox of weerkaatst wordt via een reflectiescherm. Het is vergelijkbaar met buitenlicht met een dicht wolkendek. Dit licht zorgt voor zachte schaduwen.

Een beauty dish is een speciale studiolamp die zich een beetje tussen het harde en zachte licht in begeeft. 

Harde schaduwen in het gezicht pakken vaak slecht uit. Dit komt omdat oneffenheden in de huid schaduwen opwerpen en doordat het harde schaduwen zijn hierdoor extra gaan opvallen. Van een beauty dish wordt dan ook vaak beweerd dat hij alleen geschikt is voor 'beauties', dus voor mensen met een gave huid. En deze studiolamp levert nog niet eens het meest harde licht op! Probeer harde schaduwen die op het gezicht geworpen worden daarom zoveel mogelijk te voorkomen. Diffuus licht heet niet voor niets zacht.