Reflectiescherm

Wie zich met bijvoorbeeld portret-, of modefotografie bezig houdt, kan eigenlijk niet fatsoenlijk om het gebruik van een reflectiescherm heen. Een reflectiescherm heeft als taak om licht te weerkaatsen. Dus alles wat licht kan 'reflecteren' zouden we als reflectiescherm kunnen gebruiken.

DIY (Do It Yourself)

Reflectieschermen zijn natuurlijk bij de vakhandel te koop. Ik zag onlangs op een beurs over fotografie in Nieuwegein schermen van prijzen variërend tussen de €10 en €50, maar je kunt ze natuurlijk ook eenvoudig zelf maken. Een eigen gemaakt scherm hoeft zeker niet onder te doen voor een gekocht scherm. Met karton en zilverpapier kun je al de mooiste effecten creëren.

Niet duur

Het gebruik van een reflector is goedkoop, eenvoudig en vaak zeer doeltreffend. Je moet echter wel letten op welke vorm je gebruikt. De ronde schermen weerkaatsen het licht natuurlijk ook rond en dat levert een goed catch light op. Deze reflectie in de ogen zou rond 'moeten' zijn, vinden veel fotografen. Maar natuurlijk kun je ook prima werken met rechthoekige of zelf driehoekige reflectieschermen.

Van zilver en goud

Wie in de vakhandel naar reflectieschermen gaat kijken, ziet daar in ieder geval zilveren en gouden exemplaren te koop aangeboden. Ook zijn er witte, zwarte en grijze soorten in omloop en soms zijn zijn ze zelfs gecombineerd. Laten we beginnen met de witte. Een wit reflectiescherm weerkaats het licht zoals het er op valt, maar in een minder sterke intensiteit. Darnaast maakt het 't licht zachter. Prima te gebruiken om bijvoorbeeld het donkere deel van het gezicht tijdens een portretopname, waarbij de flitser in een hoek van 45 graden op het gezicht gericht staat, bij te lichten (invullicht). De schaduwen worden er minder hard door.

Het zilveren scherm weerkaatst het licht met een hoge intensiteit, maar levert daardoor ook een wat 'harder' licht op. Het gouden reflectiescherm biedt ook een hoge intensiteit maar daarentegen wel een en wat warmer licht (warmere toning wordt dit genoemd) dan het zilveren reflectiescherm. Daardoor is het heel geschikt om voor menselijke huid te gebruiken.

Het zwarte reflectiescherm is natuurlijk geen reflectiescherm. Maar het is wel handig: het kan immers gebruikt worden als flag. Ook als je een witte doek gebruikt die licht doorlaat, mag je niet spreken over een reflectiescherm. Je kunt hiermee prima harder licht zachter maken, zoals zonlicht of het licht van flitsers. Maar eigenlijk maak je hier dus een diffusor (zoals een softbox) van. We spreken dan liever over filtering dan over reflectie.