Familiefotografie

Met familiefotografie worden momenten vastgelegd van mensen die familiebanden hebben. Foto’s die als dierbare herinneringen bedoeld zijn. Ze worden op schoorsteenmantels geplaatst of aan de muur gehangen.

Klein groepje

Bij deze stijl van fotografie gaat het erom mensen samen te fotograferen die onderling familiebanden hebben, hoewel het ook gebruikt wordt om vriendengroepen te fotograferen. Meestal gaat het om een relatief kleine groep mensen zoals ouders en hun kinderen, maar er worden ook hele families gefotografeerd waarbij oma’s opa’s, tantes ooms en neven en nichten op de gevoelige plaat worden vastgelegd.

Een bijzondere vorm van familiefotografie is die van de newborn photography waarbij pasgeboren baby’s het hoofdonderwerp van de shoot vormen.

Amateur modellen

Net als bij veel portretfoto’s of huwelijksfoto’s zijn de onderwerpen geen ervaren modellen, maar wordt van de fotograaf wel verwacht professioneel uitziende foto’s te produceren. Een fotograaf die zich richt op familieportretten heeft dan ook vaak een scala aan trucs ontwikkeld waarmee hij de ouderen op hun gemak kan stellen terwijl de kinderen blijven doen wat hij wil.

Hoe meer de opnames gestileerd zijn, hoe meer de gefotografeerde personen moeten poseren. Er zijn daarom fotografen die met een gezin meedraaien om op die manier spontane foto’s te maken die een natuurlijke indruk opleveren. Vergelijkbaar met de candid photography creëren dergelijke fotografen niet het moment, maar wachten ze op het moment.

Standaard scenes

Fotografen die de meer geposeerde foto’s maken, werken vaak met voorbeelden waaruit gekozen kan worden omdat de gezinnen die zij fotograferen geen idee hebben wat zij moeten doen. Dergelijke klanten zijn doorgaans niet erg gewend om creatief met dit soort zaken om te gaan en zullen daarom meestal kiezen voor dat wat ze zelf vaker zijn tegen gekomen. Dit maakt dat er veel van hetzelfde soort familiefoto’s in omloop is gekomen, en wat minder artistiek werk of creatief werk in deze stijl terug te vinden is.

Klanten kiezen vanzelfsprekend eerder voor iets vertrouwds dan voor iets gewaagds. Zeker wanneer men bedenkt dat dergelijke foto’s lang mee zullen moeten gaan. Voor babyfoto’s en huwelijksfoto’s geldt vaak hetzelfde: doe wat veel mensen doen, want dan loop je het minste risico.

Een aantal fotografen heeft dat doorbroken en maakt echt ander werk. In praktijk is gebleken dat dergelijke fotografen een andere doelgroep aanspreekt. Vaak kleiner, maar wel bereid tot het betalen van meer geld en vaak in staat om een rol te spelen in het verzinnen van alternatieve foto’s.