Maternity Photography

Zwangerschapsfotografie is populair geworden sinds zwangerschappen worden beschouwd als iets om trots op te zijn. Steeds vaker willen vrouwen hun zwangerschapsperiode daarom vastleggen met mooie foto's.

Laatste maanden

De zwangerschapsfotografie richt zich op de laatste periode van de zwangerschap. Dat is het moment waarop de zwangerschap immers het beste te zien is. Op de foto’s kan de zwangere vrouw worden afgebeeld, maar steeds vaker zien we er ook partners, eerder geboren kinderen of zelfs familieleden en vrienden op terecht komen. Het worden hiermee familiefoto’s die een bijzondere tijd van het gezin of de familie laten zien.

Zwangerschapsfotografie is iets wat bij deze tijd hoort. Er zijn namelijk periodes geweest waarop zwangere vrouwen niet als erg mooi werden beschouwd. Zwanger zijn was ook iets om je voor te schamen. Nu is eerder het tegenovergestelde het geval: zwangere vrouwen niet mooi vinden wordt eerder als onbeleefd dan als normaal beschouwd.

Gewoon of bijzonder

Fotografen die zich hebben gericht op de Maternity Photography lijken in twee kampen verdeeld te zijn. Het ene kamp fotografeert de zwangere vrouw en haar omgeving alsof het om gewone portretfoto’s of familiefoto’s gaat. Er worden voor dit soort foto’s geen bijzondere poses aangenomen of rekwisieten (pops) ingezet. In een enkel geval lijken de zwangerschapfoto's hierdoor nog meer op candid foto's dan op typische zwangerschapsfoto's. De foto verwerkt in de banner boven dit artikel is hier een goed voorbeeld van. 

Het andere kamp van fotografen lijkt veel meer voorkeur te hebben voor het benadrukken van de zwangerschap zelf. Denk aan stuiterende muisjes op de moederbuik, close-ups van de dikke buik of uitpuilende navel of silhouet foto’s van de zwangere vrouw in profiel tegen een ondergaande zon.

Vaak blijkt dat vrouwen de wens uitspreken dat de foto’s buiten worden gemaakt. Misschien om de foto’s tijdlozer te maken of omdat de daar aanwezige natuur de zuiverheid of schoonheid van de zwangerschap moet benadrukken. Hetzelfde zien we terug in de populariteit voor zwart-wit foto’s voor zwangerschapsfotografie. Zwart-wit fotografie maakt de foto's immers tijdlozer en vaak ook stijlvoller. 

Gezin in wording

Een veel voorkomend thema in zwangerschapsfoto’s zijn foto’s waarmee de ouders laten zien hoe graag ze het kindje willen hebben of hoe goed ze er wel niet voor zullen gaan zorgen. Een echte klassieker is dan ook een zwangere vrouw die kindersokjes aan het breien is of een man die de mobiel boven het wiegje in beweging brengt waar de vrouw achter staat. Iedereen heeft daarnaast ook wel eens een foto gezien van een zwangere vrouw waar de man zijn handen op haar buik heeft gelegd of een waar de oudere broertjes en zusjes met hun oor tegenaan gedrukt staan om naar het kindje te luisteren.

Zodra het gaat om dit soort foto’s, dan zullen die vooral de emotionele band tussen de mensen op de foto laten zien. Mensen kijken lief naar elkaar terwijl ze samen de buik vasthouden. Er wordt om intimiteit en emotie gevraagd.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er fotografen die het heel anders aanpakken. Zwangere vrouwen in een vliegtuig met een mantelpakje aan, gewoon nog steeds aan het werk. Een zwangere vrouw sexy gefotografeerd of een zwangere vrouw met een kar vol boodschappen, een kind in de kar en er een naast. De “niet-roze-wolk-zwangerschapsfoto’s”, zouden we deze zowat kunnen noemen.