Witbalans bepalen met Capture One

Wanneer je geen zekerheid hebt van de waarde die de white balance zou moeten hebben, dan kun je met behulp van Capture One deze waarschijnlijk toch nog wel goed kunnen vinden. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Wel in RAW

Wanneer je met Capture One de witbalans zou willen bepalen, moet het uitgangspunt zijn dat je het bestand wel in RAW formaat hebt opgeslagen. Een RAW bestand bevat immers nog niet de white balance instellingen verwerkt en is daardoor nog geheel aan te passen. Iets wat met bijvoorbeeld JPG niet het geval is omdat de white balance daar al verwerkt is tijdens het processen naar die bestandsformaat toe. Alleen dit al is een belangrijke reden om foto’s altijd in RAW te schieten.

Bepaling via grijs

Bij de witbalans bepaling gaan camera’s er van uit dat voor een neutrale kleur, zoals grijs, de RGB waarden gelijk moeten zijn. Heb je de camera daarom in de auto stand staan voor de witbalans bepaling, dan gaat hij er van uit dat het gemiddelde van wat hij ziet neutraal is en daar stemt hij de witbalans instelling op af. Deze theorie is natuurlijk mooi, en werkt ook vaak, maar wanneer we een afwijkende van gemiddelde situatie hebben, dan wijkt de witbalans af van de werkelijkheid en worden opnamen roder of blauwer.

Het is in die gevallen verstandig om een grijskaart mee te fotograferen in een testopname. Van de grijskaart weten we dat de waarden voor RGB gelijk zijn. In Capture One kun je deze grijskaart aanwijzen en daarmee zeg je dan dat dit een neutrale kleur is. Capture One zal de RGB waarden voor deze kleur dan gelijk stellen.

Op het tabblad Color bevindt zich hiervoor de White Balance optie. Activeer het tabje Grey en druk op de eyedropper. Wijs met de eyedropper de grijskaart aan en klik daar op. Bovenin zie je overigens de RGB waarden staan van de plek waar je met je eyedropper boven staat. 

De witbalans waarden die aangegeven worden, zijn uitgedrukt in Kelvin en tint. Achter Kelvin en Tint kunnen deze waarden ook handmatig worden aangepast door de sliders te verschuiven. Gebruik dit alleen voor een grove bepaling. Fine tunen kan beter met behulp van de pijltjestoetsen op het toetsenbord. Door de waarde achter Kelvin te wijzigen, schuif je de kleur van blauw naar rood. Met Tint ga je van groen naar paars.

Zoals je zult zien bevat de white balance optie binnen Capture One ook een aantal standaard instellingen zoals die voor Flash, Daylight of Tungsten. Shot levert de waarden op zoals de camera ze heeft doorgegeven aan Capture One.

Capture One beschikt ook over een optie om automatisch de white balance te bepalen. Bedenk dat wanneer de camera dit niet gevonden heeft, Capture One dit waarschijnlijk ook niet goed kan. Deze mogelijkheid kun je activeren via de kleine toolbar rechts op de hoogte van de tekst “WHITE BALANCE”. Druk hiervoor op de A.

Bepaling via Skin Tone

De optie voor de witbalans bepaling binnen Capture One bevat een tabblad waar Skin Tone op staat. Dit suggereert misschien dat je er iets met een huidskleur mee zou moeten doen, maar dat is onjuist. Dit werkt namelijk hetzelfde als de Grey mogelijkheid, maar nu hoef je geen grijs aan te wijzen, maar iedere willekeurige kleur zou je hier voor kunnen gebruiken.

Deze optie is handig wanneer je bijvoorbeeld een verpakking van een product hebt voorzien van een bepaalde kleur. Door bij iedere foto die kleur aan te klikken en er dezelfde waarde aan te geven, zullen op alle foto’s de verpakkingen er in dezelfde kleur op komen te staan.

Hergebruik

Wanneer je eenmaal de witbalans gevonden hebt, kun je er voor zorgen dat je bij de volgende nog te maken tethered foto’s deze waarde meteen wordt toegepast. Dit regel je onder de “Next Capture Adjustments” onder de Capture optie.

Ook kun je de instellingen opslaan als een User Preset. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld werkt met steeds dezelfde flitsers waarvan je dan maar een keer de goede witbalans hoeft te bepalen. Deze preset kun je een volgende keer weer gebruiken wanneer je weer met die flitsers aan de slag gaat.