Standaard Objectieven

Een 50 mm objectief biedt een beeldhoek die ongeveer gelijk is aan de beeldhoek van het menselijke oog. Daarom wordt een 50mm prime objectief als het standaard objectief beschouwd. Voor zoomobjectieven geldt vaak een bereik van 11-55 mm als het standaard objectief.

Full frame en APS-C camera's

Een 50 mm objectief geeft op een full frame camera hetzelfde beeld als op de als standaard beschouwde kleinbeeldcamera van oudsher. Plaats je een 50 mm objectief op een APS-C camera, dan geeft dat hetzelfde effect als dat je een 75 mm (afhankelijk van de cropfactor van de gebruikte sensor) op een full frame camera had geplaatst. Bij Nikon is de cropfactor van de APS-C camera 1.5. De 50 mm equivalent voor een Nikon APS-C camera zou dan dus moeten zijn: 50 / 1.5 = 33 mm. Op objectieven speciaal gemaakt voor APS-C camera's wordt altijd de equivalente brandpuntsafstand genoemd. Op de in werkelijkheid 33 mm APC-C objectief staat dan dus ook gewoon 50 mm.

Meer of Minder

Objectieven met een kleinere brandpuntsafstand, zoals 24 mm, bieden een grotere beeldhoek en worden daarom groothoeklenzen (beter: groothoekobjectieven) genoemd. Objectieven met een grotere brandpuntsafstand, zoals 200 mm, bieden een kleinere beeldhoek en worden daarom telelenzen (teleobjectieven) genoemd.

Kit Objectieven

Het is voor veel fotografen 'logisch' om in ieder geval over een standaard objectief te beschikken. De meeste mensen kopen geen camera body, maar een zogenaamde camera kit. Daarin bevindt zich naast de body tevens een standaard (kit) objectief. Om de prijs relatief laag te houden, zijn deze kit objectieven vaak niet de beste keuze. Koop daarom liever een losse body en een iets duurder objectief. Dit zal al snel een kwaliteitsverbetering van de opnames met zich mee kunnen brengen.