Full Frame Camera

Een full frame camera beschikt over een sensor die in grootte vergelijkbaar is met het negatief van een ‘oude’ 35 mm kleinbeeldfilm camera (24 bij 36 mm).

De verschillen

Het verschil tussen een full frame sensor en die van een APS-C sensor (22 x 15 mm ook crop sensor genoemd) is dat de full frame sensor groter is en daardoor over andere (niet perse betere!) eigenschappen beschikt. Op een full frame sensor kan het beeldschermpunt (de pixel) bij eenzelfde resolutie groter zijn. Grotere pixels zijn kwalitatief beter waardoor een full frame camera beter geschikt is voor het maken van opnames in minder goed verlichte situaties. Er ontstaat aanzienlijk minder ruis. Lees hiervoor ook dit artikel over de verschillende sensoren.

In de afbeelding hierboven staat in verhouding ook een Micro Four Thirds (MFT) sensor opgenomen. Deze relatief nieuwe sensor (2002) wordt gebruikt in daarvoor speciaal ontworpen camera's. De sensor voor een iPhone of andere smartphone is niet opgenomen. Deze is nog een stuk kleiner dan de MFT. 

Gevoeligheid

Juist doordat de pixel een ander formaat heeft, en dus meer licht en nuances kan registreren, is een full frame camera vaak ook gevoeliger voor contrasten. Hierdoor worden de opnames doorgaans beter en scherper.

Een full frame sensor is echter duurder dan een kleinere sensor en er zijn ook betere objectieven voor nodig om vertekening en vignettering te voorkomen. Een full frame camera is dan ook aanzienlijk duurder dan een APS-C camera. Ook het gewicht van een full frame camera (en de bijbehorende objectieven) is vaak veel groter dan dat van een APS-C camera. Zeker geen ideale "vakantie wandeling camera", dus!

Verder geldt de vuistregel dat hoe groter de sensor is, hoe minder scherptediepte ontstaat. Een APS-C sensor levert bij macrofotografie dan ook vaak opnames op met meer scherptediepte dan gemaakt met een full frame camera.

De cropfactor

Een full frame camera beschikt over een cropfactor van 1. Dit wil zeggen dat de sensor van deze camera ten opzichte van de standaard 35 mm camera (het uitgangspunt in de fotowereld) niet afwijkt. Een Nikon APS-C camera, zoals een Nikon D7100, kent een cropfactor van 1.5. De diagonaal van deze APS-C sensor is namelijk 1.5 keer zo klein als die van de standaard 35 mm kleinbeeldfilm. Met alle gevolgen van dien.

Gebruiken we een 50 mm objectief op een full frame camera, dan krijgen we daarmee een vergelijkbare opname als dat we een 50 mm objectief zouden hebben gebruikt op een 35 mm film camera. Een 50 mm objectief op een APS-C camera geeft echter het effect van een 50 x 1.5 = 75 mm objectief op een 35 mm kleinbeeldfilm camera.