Wanneer je de behoefte hebt om meer met licht te kunnen doen dan standaard, en er met bouncing niet meer komt, dan ga je vast met softboxen, paraplu's of reflectieschermen werken. Maar een snoot kan dan ook een geweldige aanvulling zijn!
De meeste light modifiers zoals hierboven beschreven, zorgen vooral voor een meer diffuus licht. Hierdoor wordt het licht breder uitgestraald. Maar om licht meer richting te kunnen geven, moet je met bijvoorbeeld snoots, barn doors, grids of flags gaan werken.
Wat is een snoot?
Een snoot is niets anders dan een opzetstuk op een flitser welke het licht 'beperkt'. Het is een soort conusvormige pijp of tunnel waar het licht doorheen wordt gestuurd zodat het alleen in de richting van die pijp wordt gestuurd. Door een snoot te gebruiken kun je plaatselijk, zowel op het object als bijvoorbeeld op de achtergrond, licht laten vallen.
In de foto boven dit artikel zie je hoe een snoot kan worden gebruikt. Het belicht in dit geval de hand op de hals van de gitaar. Deze belichting is heel plaatselijk zodat de rest van de foto donker blijft.
Type snoots
Er zijn voor diverse type flitsers verschillende soorten snoots te koop bij vakhandels. Meestal worden ze geleverd met een opzetstuk voor specifieke flitsers en zitten er een of meerdere grids bij.
Ze zijn echter ook eenvoudig zelf te maken. Al met een stuk zwart karton en wat plakband kun je een heel eind komen. Door de lengte van de tunnel te variëren, bepaal je de werking van de snoot. Hoe langer de snoot, hoe kleiner de lichtstraal aankomt. In de fotografie komt het zelf maken van snoots of andere hulpmiddelen veel voor omdat je dan precies krijgt wat je wil. De zogenaamde DIY apparatuur ("Did It Yourself") kom je bij zowat iedere professionele fotograaf tegen.
Er zijn ook snoots waar een lens in is verwerkt. Dit wordt een optical snoot genoemd. Een optical snoot biedt de mogelijkheid om het beeld scherp te stellen en ook om gobo's te gebruiken.
Let op
Als de flitser die je gebruikt over de mogelijkheid beschikt hem in een teleobjectief stand te zetten, doe dit dan. Hierdoor stuurt de flitser geen "breed" licht uit. Dit licht wordt toch door de snoot tegengehouden. Je gaat hiermee dus efficiënter met het licht om.
Let ook op dat de flitser niet te warm wordt. Sommige flitsers worden hiervoor beschermd en schakelen zichzelf uit als ze te warm worden, maar veel flitsers doen dit niet en kunnen door oververhitting defect raken!